fbpx

Ера AliExpress та Amazon зазнає змін

Верховна Рада України через рік від початку розгляду ухвалила в цілому зміни до Податкового та Митного кодексів щодо удосконалення митного оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень, та їх оподаткування. 

Як стверджують автори законопроєктів, їх найголовніша мета – стимулювати розвиток електронної комерції малих посилок в Україні, а також лібералізувати їх оподаткування.

Проблема полягає у зростаючому ринку електронної комерції через інтернет-ресурси типу Alibaba, AliExpress, Amazon і eBay, який вимагає відповідного законодавчого врегулювання. 

Депутати погодилися з тим, аби якомога максимально автоматизувати митне оформлення поштових та експрес-відправлень, запровадивши масове декларування таких відправлень через подання оператором поштового зв’язку або експрес перевізником відповідних реєстрів. Окремо залишено можливість громадянином подавати митну декларацію, у тому числі з використанням інформаційних технологій (тут напевно мається на увазі використання особистого кабінету cabinet.customs.gov.ua). Умовами використання спрощеного механізму декларування – поштове відправлення на ім’я одного одержувача від одного відправника і їх сумарна фактурна вартість має перевищувати еквівалент 150 євро, але не перевищувати еквівалент 10000 євро.

Відправлення, фактурна вартість, яких є не більшою 150 євро громадяни мають право декларувати самостійно, у тому числі з використанням інформаційних технологій.

Через такі спрощення депутати логічно поклали обов’язок зі сплати митних платежів сам на операторів поштового зв’язку або експрес перевізника. Тобто вони в розумінні Податкового кодексу України стали податковими агентами отримувачів.

Ще однією приємною для громадян законодавчою зміною стало збільшення порогів оподаткування податком на додану вартість фактурної вартості відправлень зі 100 євро до 150 євро. Одночасно, депутати відстрочили застосування таких положень закону на шість місяців від дати набрання ним чинності.

Фактурна вартість громадяни тепер зможуть підтверджувати касовими або товарними чеками, ярликами, банківськими виписками, електронними повідомленнями з інтернет-магазинів, іншими документами, які містять відомості про вартість таких товарів. В разі не визнання заявленої вартості, тепер митні органи будуть визначати їх самостійно, лише шляхом ухвалення відповідного письмового рішення за аналогією з рішенням про коригування митної вартості.

Проблемне питання щодо ідентифікації поштовим оператором та перевізником особи одержувача відправлення в момент митного оформлення при розгляді законопроєктів було вирішено – депутати підтримали поправку, якою цю норму було вилучено із закону.

Взагалі законопроєкти мають дуже багато позитивних змін для всіх, хто активно здійснює електрону комерцію через міжнародні інтернет-площадки. Зміни також мають позитивно позначитись на швидкості оброблення посилок і їх доставлення отримувачам.

Проте варто враховувати, що нові законодавчі норми можуть потягнути за собою спочатку певні недоліки у роботі поштових операторів та перевізників, що мають пристосуватися до нових процесів. Надалі нове законодавство лише посприяє розвитку торгівлі через інтернет.

Олег Щербак

 

Автор: Олег Щербак,

адвокат, експерт з митних справ